martes, 2 de junio de 2015

Tipus de sacs

Tipus de sacs en el voleibol


Hi ha diferents tipus de treguis, diferenciant-se entre ells fonamentalment per la forma de cop i la trajectòria descrita per la pilota.

AMB EFECTE:
Entenem per servei amb efecte (forts) aquells al pilota se li infringeix una rotació durant la seva trajectòria, producte del moviment de pronació del canell durant el cop.
En aquests tipus de serveis la paràbola de la pilota és aproximadament definida possibilitant al contrari reconèixer de forma relativament fàcil la zona de terreny cap a on és enviat la pilota.

FLOTANT:
Els serveis sense efecte anomenats també flotants ("flooting"), estan determinats pel cop sec amb la pilota, el poc acompanyament del braç al cop i el fre sobtat del braç al contacte amb el mateix, això fa que fa que la
paràbola i la velocitat descrites per la pilota, no estiguin definides i provoquin caigudes brusques i inesperades generant un rebut difícil al contrari.

SERVEI PER SOTA DE FRONT
:
Els peus de forma de pas (esquerra davant, si és dret) a l'ample de les espatlles.
Les cames lleugerament flexionades. El tronc alguna cosa inclinat al capdavant. La pilota és sostingut amb la mà esquerra davant del jugador. L'altre braç lleugerament flexionat es troba darrere del cos.
El moviment de trobada amb la pilota comença amb el llançament curt de la pilota cap amunt. Seguidament el braç dret es desplaça cap endavant en forma de pèndol colpejant la pilota amb la mà oberta per la seva part anterior inferior. Després d'haver-se fet contacte amb la pilota totes els moviments posteriors estan en funció de possibilitar al jugador penetrar al terreny i ocupar la zona corresponent, preparant-se per a la realització de la propera acció.

SERVEI PER SOTA LATERAL:
Col·locant lateralment a la malla i d'enfront de la línia lateral del terreny. Els peus en forma de pas, aproximadament a l'ample de les espatlles, les cames lleugerament flexionades. El tronc alguna cosa inclinat al capdavant amb una petita torsió cap al braç que colpeig. La pilota és sostingut amb la mà dreta o esquerra davant i el braç contrari es retira cap enrere. Es llança la pilota una mica cap amunt on el braç dret es desplaça lateralment des del darrere cap a davant colpejant la pilota amb la mà oberta.
NOTA. Això últim és vàlid per a tots els treguis, raó per la qual ometrem en els altres treguis batejar.

SERVEI DE VELA:
Col·locat lateralment a la malla els peus en forma de pas. Cama dreta per als drets es col·loca davant contràriament a tots els altres treguis. El pes del cos reposa en el fonamentalment sobre la cama dreta. Tronc lleugerament inclinat cap al front. La pilota se sosté amb la mà esquerra, la mà dreta se situa sota i darrere semiflexionada. Es deixa anar la pilota i la mà dreta va a la trobada del mateix. El contacte es realitza amb la vora de la mà (unió del dit índex i polze) per la part inferior i cara externa de la pilota. En aquest moment el pes del cos reposa completament sobre la cama que es troba davant.

SERVEI PER DALT DE FRONT DES DEL LLOC:
El jugador es col·loca de cara a la malla. La vista al capdavant, peus en forma de pas aproximadament a l'ample de les espatlles (peu esquerre davant). La pilota se subjecta amb una de les mans o ambdues. Es llança aproximadament un i mig metre per sobre del cap, desplaçant-se el braç esquerre cap amunt fins a col·locar-flexionadamente davant de la cara, mentre que el braç dret continua la seva trajectòria cap amunt i enrere, quedant semiflexionat enrere i amunt dóna el cap. En aquest moment el pes del cos es recolza en la cama de darrere. El moviment cap a la pilota comença amb una extensió de la cama de darrere, passant el pes del cos des de la cama de darrere cap a la cama d'endavant. Quan les dues cames es troben en el seu moment d'extensió més gran la mà fa contacte amb la pilota en la seva part posterior i superior produint-se un moviment de pronació del canell, el que fa que la pilota giri. Simultàniament al cop (contacte) es trasllada la cama de darrere cap endavant.

SERVEI PER DALT DE FRONT A SUSPENSIÓ:
- Posició de front a la malla
- Cames en forma de pas
- Pilota sostingut amb les dues mans
- Vista al capdavant
- Separat de la línia final del terreny (de 3-5 m de distància. Es llança la pilota cap amunt i endavant amb una o dues mans.
- Llançament de la pilota amb dues mans aporta més seguretat i major coordinació, preferentment la pilota es llança cap dins del terreny, per guanyar en distància al cop.
- Simultàniament al llançament es produeix el primer pas de la carrera cap endavant, produint-se un moviment de translació dels dos braços, des del darrere al capdavant i cap amunt. Abans de elevar-se el cos es realitza similar al servei de tennis. Després de produir-se el contacte amb la pilota el jugador cau dins el terreny recolzat sobre dues cames, esmorteint la caiguda amb un moviment elàstic.

SERVEI PER DALT LATERAL (GANXO):
Posició lateral a la malla (espatlla esquerra o dret "mira" a la malla). Cames separades i semiflexionades, en forma de pas, aproximadament a l'ample de les espatlles o paral·leles. Pilota sostingut amb una o amb les dues mans al capdavant. Vista dirigida al terreny contrari.
La pilota es llança a una alçada aproximada d'1 m. Per sobre del cap i al capdavant realitzant una flexió i torsió dorsal del cos cap al costat dret o esquerre. Segons el cas. El desplaçament del braç estès cap avall en aquest moment.

El pes del cos descansa sobre la cama dreta la qual aquesta flexionada, el moviment del cos cap la pilota comença amb una extensió de la cama dreta, produint-se un desplaçament del pes del cos cap a l'altra cama mantenint-se el braç estès.
El contacte amb la pilota es realitza al palmell de la mà, amb el braç estès. Simultàniament al cop, flexió ventral de l'articulació de la mà i es realitza un desplaçament del cos cap endavant (moviments per entrar en el terreny).

SERVEI PER DALT DE FRONT DE FLOOTING:
Peus en forma de pas a l'ample de les espatlles. La pilota és subjectat amb la mà esquerra, el braç dret es manté flexionat al costat del tronc i la mà a l'alçada del cap. La vista està dirigida al terreny contrari. La pilota es llança a poca alçada, (més precisió en el contacte), poca flexió del tronc, la mà del jugador (oberta i rígida) va a la trobada de la pilota i li infringeix un cop fort al punt mitjà amb poc acompanyament del braç i un fre brusc del mateix. El braç estès en el moment del contacte.

SERVEI PER DALT LATERAL (FLOOTING):

Postura i moviment per a la preparació del contacte amb la pilota. El jugador es col·loca lateral a la malla amb una cama més avançada que l'altra i subjectant la pilota amb les dues mans, la vista va dirigida a la pilota. Novament té lloc un moviment cap amunt i endavant acompanyant els braços a la pilota fins al mateix aproximadament sobre l'eix vertical del cos. En aquest moment el jugador colpeja amb el puny o la vora anterior dóna la mà i el braç estès sobre el centre de la pilota. També és important en aquest tregui la parada brusca del braç (fuetada).

No hay comentarios :

Publicar un comentario